divendres, 5 de setembre del 2014

"La inutilitat de l'inútil" - Nuccio Ordine

Sobre l'amor: 

"Abandonar la pretensió de posseir, saber conviure amb el risc de la pèrdua significa acceptar la fragilitat i la precarietat de l'amor. Significa renunciar a la il·lusió d'una garantia d'indissolubilitat del vincle amorós, prenent nota que les relacions humanes, amb els límits i les imperfeccions que les caracteritzen, no poden prescindir de l'opacitat, de les zones d'ombra, de la incertitud. Aquest és el motiu pel qual la recerca de la total transparència i la veritat absoluta an l'amor acaba per destruir-lo, acaba per ofegar-lo en una abraçada mortal".

"No confonguis l'amor amb el deliri de la possessió, que només pot dur als pitjors patiments. Perquè l'amor, contràriament a l'opinió més comuna, no fa patir. En canvi, l'instint de propietat, que és contrari a l'amor, sí que fa patir".


Sobre el coneixement:

"Un poema, una simfonia, una pintura, una veritat matemàtica, un nou fet científic, tots ells constitueixen en si maeixos l'única justificació que universitats, escoles i instituts de recerca necessiten o requereixen. L'enemic real del gènere humà no és el pensador audaç i irresponsable, tingui raó o no. L'enemic real és qui intenta modelar l'esperit humà de tal manera que ja no s'atreveixi a desplegar les ales."

"Cap religió i cap filosofia podran mai reivindicar la possessió d'una veritat absoluta, vàlida per a tots els éssers humans. Perquè creure que es posseeix l'única i sola veritat significa sentir-se amb el deure d'imposar-la, també a la força, pel bé de la humanitat. Considerar que la pròpia veritat és l'única possible significa negar tota recerca de veritat."

"Només la consciència d'estar destinats a viure en la incertitud, només la humilitat de considerar-se éssers fal·libles, només la consciència d'estar exposats al risc de l'error poden permetre'ns concebre una autèntica trobada amb els altres, amb qui pensa de manera diferent que nosaltres. És per això que la pluralitat de les opinions, de les llengües, de les religions, de les cultures, dels pobles, ha de ser considerada com una immensa riquesa de la humanitat i no com un perillós obstacle".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

The rider

The rider Película dirigida por Chloé Zhao y protagonizada por Brady Jandreau. Hay algo único e impactante en esta obra y es que el actor...